tempoyak udang petai

Sabtu, 28 April 2012

Sambal Tempoyak Udang Petai

Bahan-bahan:

  • 1 mangkuk tempoyak
  • 1 mangkuk udang basah
  • 1 mangkuk santan
  • 1 mangkuk air
  • 1 mangkuk petai buang kulitnya
  • 20 biji cabe merah besar
  • 1 potong kunyit
  • 5 helai daun kunyit - diiris
  • Sebiji bawang besar diiris
  • Sedikit garam

Cara membuat:
  • Cabe merah dan kunyit ditumbuk hingga halus
  • Masukkan ke dalam kuali bersama tempoyak, santan dan air.
  • Masakkan hingga mendidih. aduk rata
  • Masukkan udang, petai dan bawang.
  • Masukkan garam dan masak hingga agak pekat.
  • Aduk selalu agar masak merata
  • Angkat dan siap dihidangkan

0 komentar: